Utilitatea drenajului solului in gradina


Deseori, este posibil ca prea putin drenaj sau prea mult sa poata fi distructiv pentru plante. De asemenea, acesta poate duce la pierderi de apa.

Desi plantele au nevoie de apa pentru a supravietui, prea multa apa le poate sufoca; pe de alta parte, o cantitate mica de apa le va aduce in stadiul de ofilire, cauzandu-le chiar moartea.

Daca sunteti pe punctul de a planta in gradina dumneavoastra plante, mai intai trebuie sa acordati atentie solului. Este necesar ca acesta sa detina umiditate in aproximativ jumatate din spatiul sau poros, cealalta jumatate a spatiului poros trebuind sa contina aer.

Prin drenarea solului intelegem circulatia apei prin intermediul solului si in sol, atat din punctul de vedere al volumului cat si al vitezei de parcurgere.

Panta solului, in special in zonele aride, constituie un factor important in drenaj.

Mai exista insa si alti factori care afecteaza drenajul solului, printre acestia numarandu-se: textura solului, structura si starea fizica a solului fertil si a subsolului.

Culoarea solului din gradina dumneavoastra poate determina, de asemenea, capacitatea de drenaj.

Aceasta este una dintre caracteristicile cele mai evidente ale unui profil de sol.

Particulele de sol iau culori diferite, variind in functie de cat de saturat este solul de apa sau nu, oamenii de stiinta specializati in problemele solului folosind adesea culorile acestuia pentru a interpreta clasele de drenaj.

Solurile pot fi clasificate in:

- soluri aerobe - sunt atunci cand aerul umple porii solului;

Oxigenul din aer permite oxizilor de fier si mangan sa se formeze. Aceste elemente pot fi prezente in formele lor minerale sau imbinate cu materia organica.

Oxizii de fier si de mangan au culori de la rosu la galben, transmitand aceste culori in solurile aerobe.

- soluri anaerobe - sunt atunci cand porii solului sunt umpluti cu apa;

Oxigenul este mult mai putin disponibil in apa decat aerul ca sa oxideze fierul si manganul.

In solurile anaerobe exista mult mai putin fier si mangan decat in cazul oxidarii, acestea capatand culoarea gri ori gri-albastrui.

In general, daca sunt clare si au culori stralucitoare, inseamna ca drenajul solului este facut bine.

Ca solutii la problemele de drenaj care pot aparea, se pot amenaja paturi uscate sau sisteme de drenare. Dar exista si o alta cale posibila, naturala si anume aceea de amenajare a teritoriului cu plante naturalizate si native.

Deoarece multe plante native au evoluat si s-au dezvoltat in zonele umede, acestea reprezinta solutii naturale pentru problemele de drenaj insuficient.

Pentru a determina cat de drenat este solul din gradina dumneavoastra, o posibilitate este aceea de a sapa o gaura in sol cu diametrul de 30 cm, pe care o umpleti cu apa si o lasati sa se infiltreze in pamant. Apoi umpleti din nou gaura cu apa si daca nu dispare intr-o ora, probabil ca drenajul este insuficient in sol.

Adaugarea de materie organica ajuta la asigurarea unui drenaj optim solului sau la imbunatatirea acestuia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2010 Gazon de Lux
Intretinut de championsurl