A munci mai putin in gradina nu inseamna sa nu alocati plantelor destul timp, ci sa eficientizati timpul pe care il aveti pentru a avea o gradina de vis.
1) Hraniti solul
Incepeti cu udarea si hranirea solului unde cresc plante mici si incheiati cu zonele unde cresc plantele mari. Plantele sanatoase iau boli mai putin, atrag mai putin daunatorii si necesita mai putina apa, iar ingrasamantul nu trebuie utilizat in fiecare saptamana.
Porniti cu analizarea solului existent. Acesta poate sa contina deja toate substantele nutritive pentru tipul plantelor crescute. In cazul in care solul dumneavoastra duce lipsa de substante nutritive, magazinele de specialitate va ofera o mana de ajutor pentru a gasi ingrasamintele de care aveti nevoie.
Materia organica si compostul (ingrasamant agricol natural, rezultat în urma fermentarii lente a diferitelor resturi vegetale si animale, amestecate cu unele substante minerale) se adauga regulat solului.
Acordati mare atentie tipului de ingrasamant folosit. Ingrasamintele sintetice pot distruge organismele benefice si materia organica din sol, furnizand plantelor pe o durata scurta nutrientii de care au nevoie.
2) Grupati plantele dupa felul in care acestea trebuiesc ingrijite si in functie de nutrientii de care au nevoie. Luati in considerare eficienta udarii plantelor si recoltarea lor la timpul potrivit. Puteti astfel sa combinati florile si sa creati un design interesant in gradina.
3) Alegeti si plante perene. Ingrijirea acestora nu va fi foarte grea deoarece florile perene nu trebuiesc curatate si nu au nevoie de atentie sporita pentru a se dezvolta armonios.
4) Dispozitivele care ajuta la cresterea plantelor si containerele sunt mai usor de folosit si ajuta la controlarea spatiului din gradina.
5) Instalati sisteme de irigare care uda florile prin picurare. Irigarea prin picurare este mult mai eficienta decat irigarea traditionala. In plus, aceste sisteme repartizeaza apa in asa fel incat plantele vor beneficia de necesarul zilnic de apa. Este util si un temporizator.
6) Invelirea plantelor ajuta la pastrarea umezelii, designul gradinii va fi unul atractiv si veti avea mult mai putine buruieni de inlaturat deoarece prin acoperire acestea nu mai au cum sa se inmulteasca.
7) Nu este practic sa se utilizeze compost sau sol de gradina in ghivecele plantelor. In ghiveci pamantul se usuca mai repede.
In recipientele unde cresc plantele se pot adauga granule de ingrasaminte si cristale de polimeri ce distribuie usor apa catre radacina plantelor.
8) Instrumentele ergonomice de gradinarit. Meseria de gradinar implica si o serie de activitati care sunt repetitive si pot afecta articulatiile, incheieturile, spatele.
Pentru a evita disconfortul tot mai multe companii lanseaza pe piata instrumente ergonomice special create pentru gradinarit.
9) Uneltele pe roti. Un cos de gradina sau o roaba sunt binevenite in gradina, mai ales atunci cand portiunea de sol ce urmeaza sa fie ingrijita este mare si pentru mutarea sau recoltarea plantelor aveti de facut multe drumuri.
10) Munca depusa de copii. Aratati-le copiilor dumneavoastra cat de distractiv si interesant este gradinaritul. Ei pot invata cum sa planteze sau sa recolteze. Uneori copiii pot fi de mare ajutor in gradina.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu