Compostul, aurul negru al gradinarilor


Compostul este adesea numit "aurul negru", intrucat reprezinta o resursa pretioasa folosita pentru dezvoltarea si sanatatea plantelor.

Compostul este, totodata, un panaceu perfect pentru problemele de gradina, deoarece contine multe bacterii benefice pentru plantele noastre, protejand in acelasi timp solul.

Deseurile din bucatarie pot constitui o hrana buna pentru pamantul din gradina noastra.

Puteti redirectiona o cantitate mare de gunoi in acest scop, amenajandu-va un spatiu sau o cutie in care sa le aruncati.

Unele materiale de compostare din bucatarie includ fructe si legume, coji de oua (acestea sunt necesare pentru calciul din sol), zatul de cafea, pungile de ceai, deseurile provenite de la animalele de companie erbivore - iepurii si porcii de Guineea.

De asemenea, deseurile de gradina care pot fi adaugate la compost includ, in principal, orice material care nu a avut erbicide sau pesticide aplicate la acesta.

Elementele care nu ar trebui sa fie niciodata adaugate la compost sunt: carnea si oasele de peste, grasimile si uleiurile, produsele lactate, deseurile provenite de la animalele de companie (cum sunt cainii si pisicile, pentru ca acestia transporta agenti patogeni daunatori), sosurile.

La orice padure sau lemn, partea de jos este acoperita cu frunze care putrezesc la partea inferioara si aduc astfel beneficii pamantului. Si in cazul compostului, functioneaza cam acelasi mecanism de baza.

Puneti stratul de deseuri din bucatarie cu frunzele uscate in locul special amenajat. Umeziti amestecul cu apa suficienta deoarece materia de compost se comporta ca un burete. Dupa aceea intoarceti amestecul in fiecare saptamana, timp de 3 luni.

In acest mod ii veti oferi gradinii dumneavoastra o sursa de dezvoltare benefica, rezultatul asteptat fiind plante mai sanatoase si rodul mai bogat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2010 Gazon de Lux
Intretinut de championsurl