Caracteristicile tipurilor de sol


Solul este reprezentat de stratul superficial afanat de pe suprafata Pamantului, in care plantele isi au radacinile.

Datorita alcatuirii sale complexe, este necesara o perioada indelungata de timp pentru formarea unui strat de sol care sa raspunda nevoilor de crestere si dezvoltare ale plantelor si organismelor dependente de el.

Intrucat solul este format din componente, precum roci dezagregate si material organic, prezente in proportii diverse, acesta se poate clasifica in diferite tipuri.

In functie de dimensiunea particulelor pe care le contine, solul se imparte in:

- sol nisipos - este granulat fin si se usuca rapid;

Atunci cand acidul este in exces in solurile nisipoase, aceasta situatie poate fi imbunatatita prin adaugarea varului in gradina. Solurile nisipoase sunt ideale pentru legume, bulbi, plante anuare si pentru o gama larga de conifere, de aceea li se acorda o mare atentie in procesul de pregatire si tratare.

- solul de lut sau solul argilos- culoarea sa este un maro inchis;

Este lipicios in momentul in care este umed. De asemenea, este bogat in substante nutritive, oferind un mediu excelent de crestere pentru plantele din gradinile dumneavoastra.

Solurile de lut cu continut scazut de calcar pot fi imbunatatite prin adaugarea de var. Varul trebuie sa fie amestecat in sol si distribuit pe toata suprafata acestuia.

- solul de turba - este umed si acid, poate necesita drenaj;

Solul de turba sau solul turbos este incarcat de materii organice. La acestea se pot adauga ingrasaminte concentrate si, pentru orice eventualitate, var.

- solul calcaros - este foarte alcalin si se caracterizeaza printr-o cantitate mare de pietre;

Are nevoie de aditivi pentru a-si imbunatati performantele. Acesta se usuca rapid vara si este lipsit de substante nutritive.

Cu toate ca au o compozitie asemanatoare cu solurile nisipoase, solurile calcaroase au nevoie de ingrasaminte, compost si gunoi de grajd.

Este foarte important sa selectati plantele care prefera acest tip de sol, aici prosperand legumele si o gama larga de plante perene.

- solul de lut calcaros - nu retine apa;

Desi este greu si rece, acesta poate fi imbunatatit prin raspandirea de nisip grunjos, turba si compost. In acelasi timp, remediul acesta va contribui la usurarea solului, pentru a oferi o baza mai buna plantelor care au o structura a radacinii nu foarte mare.

- solul bogat in humus - are culoarea maro, este usor si retine umiditatea;

Aceste soluri asigura o structura minunata pentru radacinile plantelor. Solurile bogate in humus pot fi acide, necesitand un ameliorator de sol pe baza de calcar.

Solul bogat in humus se incalzeste rapid primavara si constituie o baza excelenta de lucru in orice gradina.

Acest tip de sol se gaseste adesea in paduri si este imbogatit de frunze mucegaite, putrede si deseuri organice.

Cu toate acestea, desi aciditatea solului poate fi redusa, componentele acestui tip de sol sunt perfecte pentru hortensii, Rhododendron, azalee, camelii, Holly, Dogwood si begonii.

Stabilirea tipului de sol este absolut necesara pentru a determina ce pregatiri si tratamente sunt necesare pentru plantele care vor face parte din gradina noastra.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2010 Gazon de Lux
Intretinut de championsurl