Măzăriche parfumată

Lathyrus odoratus este o plăntuţă cu aspect fragil şi miros delicat, căreia popular i se spune măzăriche

Lathyrus odoratus este o plantă anuală căţărătoare, ale cărei tulpini cresc înalte şi subţiri, prinzându-se de araci sau ziduri prin cârcei. Tulpina, care poate atinge şi doi metri înălţime dacă este lăsată să crească, este acoperită cu perişori fini. Înfloreşte la sfârşitul primăverii şi, în funcţie de temperatura din locul în care este cultivată, înflorirea poate dura câteva săptămâni sau chiar câteva luni. Florile sunt destul de mari, ajung şi la 3 cm, cu petale de culoarea lavandei sau albe, roz, roşii sau galbene. Florile, care aduc puţin cu for -ma fluturilor, răspândesc un parfum fin şi dulce în jurul lor.

Cum se îngrijeşte

Măzărichea nu este o plantă care să necesite mari îngrijiri. Pentru o în flo - rire abundentă e bine să i se asigure un sol bogat în elemente nutritive. Periodic, mai ales în perioada înflo ri - rii, se recomandă utilizarea unui în - gră şământ pentru plante cu flori sau pentru legume de grădină (tomate, în special). Pentru a limita creşterea în înălţime, planta se tunde periodic. După ce plăntuţele au răsărit din se -minţe, acestea se răresc, ca şi zo re -lele, lăsând un spaţiu de minimum 25 de cm între ele. Trebuie să li se asigu -re nişte tutori, araci sau un sistem de sfori pe care să se caţere. Lathyrus o -do ratus este recomandată pentru a decora garduri şi ziduri care sunt parţial expuse soarelui. Se udă regulat,
dar cu puţină apă, mai ales când plan tele sunt tinere. Vara se udă zilnic, mai ales în perioadele toride, pe care le tolerează foarte greu. De cele
mai multe ori, planta moare la temperaturi de peste 30ºC.

Cum se înmulţeşte

Lathyrus odoratus se înmulţeşte prin seminţe. Acestea se seamănă în lădiţe cu pământ bogat la începutul primă verii, după ce au fost ţinute 24 de ore în apă, pentru a li se înmuia coaja, ca - re este destul de tare (mai ales dacă sunt seminţe mai vechi de un an). La o temperatură de 18-20ºC, cam în 10 zile ar trebui să avem răsadurile, care se pot planta apoi în grădină sau în ghivece mai mari.

Dăunători şi precauţii

Nu uda în exces planta, pentru că nu tolerează umiditatea crescută. Nu o lă - sa nici să sufere de sete timp înde lun gat, lipsa apei fiind la fel de dău n ă - toare. Soarele puternic al verii o usu că, ea dezvoltåndu-se foarte bine la tem - pe raturi mai scăzute de 20-25ºC. Dintre dăunători menţionăm pă ian jenul roşu, duşman al multor specii de plante, ale cărui atacuri sunt mult intensificate într-un mediu uscat şi cald.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2010 Gazon de Lux
Intretinut de championsurl