Cascadă de lăcrămioare


Pieris japonica este un arbust de talie mijlocie, înălţimea maximă la care poate ajunge fiind 2 metri. Rădăcinile sunt puternice, capabile să susţină planta la dimensiunea ei maximă. Frunzele tinere au o culoare roşiatică, înverzindu-se pe măsură ce se maturizează. Acestea au o formă alungită, ascuţite la capăt şi lucioase. Îşi păstrează frunzele pe tot parcursul anului, dacă temperaturile nu scad sub -10ºC. Florile sunt asemănătoare lăcrămioarelor (Convallaria majalis L.), dar sunt dispuse în ciorchini de 10-20 cm lungime. Au în general culoarea albă, dar există şi varietăţi cu flori roz sau ruşii. Planta înfloreşte în luna aprilie şi vreme de aproape o lună te vei bucura de parfumul ei minunat.

Cum se îngrijeşte

Pieris japonica poate fi cultivată atât ca plantă de ghiveci, cât şi ca plantă de grădină. În curţi se foloseşte des ca şi gard viu, pentru că este decorativă şi prin frunze. Solul trebuie să fie acid şi bogat. Se recomandă fertilizare frecventă, o dată pe lună, cu substanţe necesare azaleelor şi altor plante acidofile. Pieris japonica are nevoie lumină de la soare, dar nu tolerează canicula din miezul verii. Temperatura maximă optimă din timpul verii este 25ºC. Se recomandă locuri parţial umbrite în grădini sau aşezarea în faţa unei ferestre luminoase în case. Nu o planta în zone vântoase!

După ce florile au trecut, tufa se tunde pentru a facilita înflorirea următoare, florile apărând pe tulpinile noi.

Vara trebuie udată frecvent, de 3 ori pe săptămână, cu apă din abundenţă. Toamna şi iarna udările se răresc.

Cum se înmulţeşte

Există 3 modalităţi de înmulţire. Prima este prin seminţele obţinute după flori. Seminţele se pun în răsadniţe care vor sta la lumină şi la căldură până la încolţire. La începutul toamnei se pot replanta în grădină sau în ghiveci mai mare.
O altă cale de înmulţire este prin butaşi. Ramuri tinere se plantează în turbă, la căldură şi umiditate mare.

Primăvara sau vara se poate practica marcotarea, adică îngroparea unei tulpini fără a o tăia. În locul îngropat al tulpinii se vor forma rădăcinile unei noi plante. După ce rădăcinile s-au format, noua plantă se desprinde de mamă şi se replantează separat.

Dăunători şi precauţii

Atenţie la manevrarea Pieris japonica! Seva plantei este deosebit de otrăvitoare şi se recomandă folosirea de mănuşi protectoare atunci când se operează tăieri şi transplantări.

Planta poate fi atacată de păduchii de frunze, care se combat cu insecticide imediat ce sunt observaţi. Lipsa umidităţii şi soarele puternic pot duce la îngălbenirea şi pierderea frunzelor sau chiar a întregii plante.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2010 Gazon de Lux
Intretinut de championsurl